Databekabeling


Uw thuisnetwerk… klaar voor de toekomst


Heeft u een nieuw huis gekocht of bent u aan het bouwen of renoveren? Denk dan ruim op voorhand aan alle netwerkinrichtingen zoals kabels, routers, enz.

Waarop moet u letten en wat moet u precies weten?


Wifi lijkt de beste oplossing te zijn voor elk huis of appartement: u hoeft geen kabels te leggen en u kunt zowat overal op internet. Bent u van plan om te renoveren of te bouwen, dan denkt u daar echter beter twee keer over na. Wifi is dan wel voldoende om te browsen of om te mailen, maar om bestanden tussen computers te delen, is het nog altijd een stuk trager dan gewone netwerkkabels, zeker als de pc’s zich niet meteen dicht bij de router bevinden. Heeft u een groot huis, dan zijn er bovendien ‘dead zones’ waarin er geen (goede) wifi-ontvangst is.


U legt dus het best, indien mogelijk, in zoveel mogelijk kamers netwerkkabels: niet alleen in een bureau of werkkamer, maar ook in de woonkamer, slaapkamers, eventueel op zolder, enz. Dat hoeft u natuurlijk niet zelf te doen:

wij plaatsen ook netwerkkabels. Het gaat dan om Cat6-kabels.


U kunt de netwerkkabels beter niet zomaar uit de muur laten komen, maar zorg - net zoals voor kabel of elektriciteit - voor een contactdoos. Wij plaatsen contactdozen met RJ45-aansluitingen.


Alle netwerkkabels uit de verschillende kamers laat u samenkomen in één ruimte: bv. een (droge) ruimte in de kelder, garage of in de berging. In het ideale geval komt hier ook uw internetaansluiting via de kabel of telefoon binnen. U zet hier dan een router, die aangesloten is op internet via de kabel of via adsl. Die router verbindt u op zijn beurt met alle netwerkkabels die uit de kamers toekomen. Heeft uw router maar 3 of 4 poorten en heeft u meer kabels die toekomen? Wij installeren switches om al uw verbindingen naar de contactdozen te brengen.


Deze kabels en aansluitpunten kunnen ook gebruikt worden voor digitale televisie en telefoon.

 


Tip. U kunt al deze apparaten (router, switch, wifi-accesspoint) in één kast of ruimte zetten. Gaat het om een kast, voorzie dan wel voldoende ventilatie of zorg ervoor dat de kast groot genoeg is: routers en switches kunnen erg warm worden.© 2014 Stijn Neirynck Technical Services